Resepi Pak Rudy

Nasi Ayam Hainan

  


Nasi Ayam Hainan yang saya masak hari ini sangat sedap, nasinya sangat enak, ayam pulak sangat lembut. Boleh katakan semuanya sedap, sedap, sedap jer.


NASI AYAM HAINAN
Oleh: Azie Kitchen

BAHAN BAHAN
1 ekor ayam
kosher salt
4'' halia muda saiz 1/4'' setiap satu
2 batang daun bawang saiz 1" setiap satu
1 sudu kecil sesame oil

UNTUK NASI
2 sudu besar chicken fat atau 2 tbsp vegetable oil
3 ulas bawang putih - cincang
1'' halia muda - cincang
2 cawan beras basuh dan rendam dalam 10 minit 
2 cawan air rebusan ayam 
1/2 sudu kecil sesame oil
1 sudu kecil kosher salt

UNTUK SOS CILI
1 sudu besar air perahan limau nipis
2 sudu besar air rebusan ayam
2 sudu kecil gula
2 sudu besar sriracha chili sauce
4 cili merah dan sedikit cili padi
4 ulas bawang putih 
1'' halia
sedikit garam

UNTUK SOS AYAM
1 sudu besar minyak garlic
1 sudu kecil sesame oil
5 sudu besar light soya sauce
1 1/2 sudu besar gula
3 sudu besar air rebusan ayam

UNTUK HIASAN
1/4 cawan dark soy sauce
Sedikit daun ketumbar
1 timun

CARA CARA
1. Bersihkan ayam dengan menggosok kulitnya dengan garam luar dan dalam bagi menghilangkan sebarang kekotoran. Bilas. Lumurkan garam luar dan dalam. Masukkan halia dan batang daun bawang ke dalam ayam. Letakkan ayam ke dalam periuk besar dan isi dengan air setinggi 1 inci menenggelamkan ayam. Panaskan dengan api yang besar sehingga menggelegak. Sebaik memggelegak, perlahankan api bagi air mendidih perlahan selama 30 minit. Cucuk dengan chopstik di bahagian paha untuk melihat samada ayam dah masak.

2. Selepas ayam masak, tutup api, keluarkan dan rendam ayam dalam air ais untuk menyejukkannya dan menghentikan proses ayam dari terus masak. Ini akan menjadikan kulitmya rangup dan isi nya lembut. Buang halia dan daun bawang.  Simpan air rebusan untuk kegunaan lain.

3. Untuk memasak nasi: Tos beras yang direndam.  Panaskan 2 sudu besar minyak dari lemak ayam, masukkan bawang putih dan halia sehingga wangi. Masukkan beras dan goreng sekejap dalam 2 minit. Masukkan minyak sesame dan garam. Masukkan air rebusan ayam dan masaklah dalam periuk elektrik. Jika suka boleh juga letak daun pandan.

4. Sementara nasi masak, keluarkan ayam dari air ais dan lumurkan luar dan dalam dengan  minyak sesame. Potong ayam untuk dihidangkan. Atau boleh juga, dipotong dahulu sebelum melumur. Sebelum dihidang, tuang sos ayam ke atas ayam yang dipotong

5. Untuk membuat cili sos: Kisar semua bahan sehingga halus.

6. Untuk membuat sup:  Panaskan sup dan masukkan garam dan masukkan bawang goreng atau daun bawang sebagai hiasan. 

Hidangkan nasi ayam dengan sos cili, dark soy sauce, hirisan timun dan sup. Letakkan daun ketumbar atas ayam dan sedikit atas nasi.

antara bahan diperlukan

gosokkan ayam dengan garam di bahagian luar dan dalam

masukkan halia dan daun bawang ke dalam ayam

rebus hingga menggelegak dan kemudiannya api diperlahankan

setelah masak rendam ayam dalam air ais

potong ayam sebelum dilumur sos ayam

lumur sos ayam sebelum dihidangkan
minyak dari lemak ayam diguna untuk menumis bawang putih dan halia

goreng beras sebelum dimasukkan minyak bijan dan garam
bahan untuk dibuat sos cili

sos cili yang sudah siap

sos ayam. sos cili dan sayuran
siap untuk dinikmati ... silakan
HAINAN CHICKEN RICE - PATYSKITACHEN WAY..... As Salam...saya masukkan entry Hainan Chicken Rice di FB saya jadi ramai teman-teman bertanyakan resipinya jadi saya masukkan di sini cara memasak nasi ayamnya...ayam panggangnya, sos cilinya dan sos kicapnya. Harap resipi ini dapat membantu...dan pada yang berminat membuat Hainan Nasi Ayam harus ingat jangan campur adukkan method Hainan dan Melayu. Saya dapati kebanyakan kedai-kedai jualan Nasi Ayam..Nasi Ayamnya dimasukkan kulit Kayu Manis dan rempah ratus..so bila kita buat begini keaslian Nasi Ayam ini sudah hilang... Cuba resipi ini insyallah..pasti yang akan minta lagi..it's awesome and yummy... PrintPRINT SaveSAVE Hainan Chicken Rice Untuk Ayamnya 1 ekor ayam 4 ulas bawang putih di tumbuk kasar 1-inch halia dibuang kulit dan hiris halus Perap: 3 sdb kicap cair 1 1/2 sdb madu 1/2 sdt Chinese five-spice powder 1/2 sdt minyak bijan 1/4sdt garam 3 sdt serbuk lada putih (lada sulah) Untuk Kulit: 1 tablespoon Chinese rice vinegar (clear in color) 1/2 teaspoon honey Caranya Bersihkan ayam dan lap keringkan. Satukan bahan perap dan ratakan atas ayam. Masukkan bawang putih dan halia dicelah-celah ayam dan kemudian masukkan ke dalam bag ziploc. Masukkan bahan perap dalam bag ayam tadi dan perap semalaman. Boleh balik-balikan plastic untuk pastikan semua bahan sama rata. Keesokan paginya ambil bahan sapuan, keluarkan ayam dari plastic dan buang bawang putih dan halia. Masakkan air panas dan mandikan ayam tadi dengan air panas. Lap dan keringkan ayam. Biasanya digantung macam di kedai nasi ayam biarkan lebih kurang 3 jam. Panaskan oven 400 F. Masukkan roasting pan dan bakar ayam selama 15 minit dan balikkan panggang lagi sehingga ke kuningan. Untuk Nasinya 4 cawan beras panjang 5 bii bawang putih 1' halia 1/2 pati ayam 4 cawan air rebusan tulang ayam 2 helai daun pandan garam secukup rasa 2 sdb mentega Cara Membuatnya Basuh beras dan ketepikan Panaskan mentega dan masukkan daun pandan. Tumis bahan tumbuk (halia dan bawang putih)...tumis sehingga naik baunya. Masukkan air stok ayam dan sedikit chicken stok maggi dan garam Masak sehingga nasi masak. Untuk Membuat Sambalnya 11 bii cili merah 7 biji cili padi 3 ulas bawang putih 1/2 inci halia 5 biji limau kasturi garam dan gula secukup rasa Blend semua bahan sehingga halus dan pastikan rasanya cukup dengan garam, masam dan manisnya Untuk Membuat Sos Halia 75 g halia 3 ulas bawang putih 3 bii limau kasturi garam secukup rasa 5 tbsp chicken stock Blend semua bahan dan pastikan secukup rasa Untuk Membuat sos kicapnya 5 sdb sos tiram 5 sdb kicap cair 5 sdb kicap pekat air stok ayam... 3 sdb minyak bijan 3 sdb minyak bawang putih..... cmpurkan semua bahan... Untuk supnya Air rebusan ayam..Saya gunakan tulang ayam..melainkan kalau nak buat ayam secara steam..saya rebus ayam. pati stok ayam.... garam secukup rasa. Untuk menghidangnya nasi... timun dibuang kulit dan dihiris salad buah tomato.. letakkan ayam curahkan sos kicap dan hidang bersama sos halia, sos cili dan sup... Copy and WIN : http://bit.ly/copy_win

Copy and WIN : http://bit.ly/copy_win