Resepi Gulai Ikan Talang Masin ala utara...
Hari ni nak masak gulai ikan kering sbbnya ikan talang yg mama bg bulan
puasa hr tu tak habis2..almaklumla semua org diet di bulan
puasa..erkk..nape bln tak puasa tak diet pulak?? tidakkk....jgn la naik
lg berat badan...planning nak beli jegging army dan black&white lak
ni hujung minggu ni....tak psl2 xleh muat lak nanti...harap dpt kekalkan
saiz s and maximum m...
ok layan je resepi...ambik dr myresepi....aku mmg selalu guna resepi dr
sini sbb ada laporan yg pernah mencuba...so kalau xde laporan tu mmg
takkan kupilih...so masak ape pun mestilah menjadi gak kan cam
diorg..hehe...tak tau la sedap ke tak...hentam saje la labu...yg pasti
masakan en suamiku juga yg takde tandingannya...
Bahan-bahan ( sekeluarga )
- 10 - 12 ketul ikan talang kering
- 1/2 biji nenas di hiris nipis2
- 1/2 biji kelapa diambil santannya - jadikan 3 cwn santan, ikut selera masing2 la
- 2 ulas bwg putih - dihiris halus
- 3 ulas bwng merah - di hiris halus
- daun kari - optional
- 1 paket rempah kari ikan
- garam jika perlu
- 4 sudu besar minyak masak
Cara-cara
- ikan talang direndam 2-3 jam untuk buang masinnya
- rebus ikan talang kering, nenas dan rempah kari bersama 1-2 cawan air hingga mendidih dan rempah masak
- masukkan 2-3 cwn santan, masak lagi hingga mendidih, masukkan garam jika masih tidak masin
- dalam bekas yang lain tumis kan bwg merah, bwg putih dan daun kari hingga naik bau, tuang dalam kari tadi, kacau2 dan tutup periuk.... bolehla di hidang, makan ramai2 memang best