Asam pedas ikan tenggiri.
Bahan-bahan:
5 keping isi ikan tenggiri
1 keping kepala ikan
6 biji bawang merah*
2 ulas bawang putih*
1 in halia*
4 biji buah keras* ( Semua bahan*dikisar)
2 sudu makan lada hitam yg ditumbuk
2 cawan cili kisar
1/2 sudu makan serbuk kunyit
3/4 cawan air asam jawa
3 cawan air
3 biji tomato
1 btg serai diketuk
Daun kesom secukupnya
Sedikit garam dan gula
Cara-cara:
Ikan dicuci dan toskan.
Tumis semua bahan yang dikisar dan serai hingga wangi. masukkan lada hitam dan serbuk kunyit.
Masukkan cili kisar dan masak hingga naik minyak.
Masukkan air asam dan air secukupnya. Biar mendidih.
Masukkan ikan, daun kesom, garam dan gula. Kacau perlahan hingga ikan masak.
Masukkan tomato dan tutup api.
Sedia dihidang.